LA CACERA DE BRUIXES A CATALUNYA AL SEGLE XVII

LA CACERA DE BRUIXES A CATALUNYA AL SEGLE XVII

AGUSTÍ ALCOBERRO

Data: 5 de març 2024


L’inici de la conferència, va presentar un document de l’any 1616, el pitjor de la cacera repressiva contra  bruixes. El pergamí, trobat a l’Arxiu de Poblet. Es pot observar un dibuix de Francesca Revolta penjada a la forca.

La cacera de bruixes està documentada per Tribunals locals, majoritàriament batlles, que les jutjaven. Els interrogatoris no donaven cap escapatòria, conjuntament amb les tortures afligides. Les dones majoritàriament grans i sense família, acabaven confessant tractes amb el diable. Era una veritable dinàmica del terror.

Cal situar el context històric, l’aparició de la impremta, va permetre major difusió dels fets, originàriament va iniciar-se als Pirineus, però va afectar Catalunya central i altres punts de la Península i del Rosselló.

Va fer esment també a la Petita Edat de Gel, amb la destrucció i riuades per tot el país. La llevantada de quatre dies seguits els 1617, va ser calamitosa.

La Inquisició va ser qui va cloure l’etapa de terror. Tenia poca presència a Catalunya, però es va acabar imposant el poder municipal amb aquesta frase: ” Nunca hubo bruja hasta que se habló de ella”.

El 1622, van ser alliberades les darreres bruixes a Catalunya.

Sense comentaris

Publicar un comentari

Top