ON VIVIM I COM VIUREM

ON VIVIM I COM VIUREM

Conferència, 4 febrer 2019 

ON VIVIM I COM VIUREM

Per: Maria Raja i Susana Toboso

 

La terra és un planeta del sistema solar que gira al voltant del sol, té aigua i atmosfera, l’ésser humà necessita aigua perquè el seu cos en conté un 60 %.

L’atmosfera fa que l’energia que ens arriba del sol no se’ns vagi quedant a la terra i això fa que la temperatura sigui suau.

Per a la vida necessitem aigua i CO2. Un ecosistema és la relació entre els éssers vius i les condicions que l’envolten. A la terra hi ha molts ecosistemes.

Els coralls que conformen un d’aquests ecosistemes, no poden viure si cau la temperatura molt de cop o si hi ha més acidesa a l’aigua per les concentracions de CO2.

Si l’oceà Antàrtic es desglaça pujarà el nivell del mar i les espècies desapareixeran.

La contaminació es genera perquè emetem molt CO2, l’augment d’aquest s’ha incrementat de forma bestial i no s’ha compensat amb la temperatura polar que feia que baixes el nivell, però actualment està disparada cap amunt i la temperatura polar no la pot baixar.

Nosaltres agafem compostos que estan a la nostra terra i els estem emetent a la biosfera , uns compostos que havien estat enterrats al llarg dels anys i ara els cremem en poquíssim temps.

Els grans boscos de la terra agafen CO2 i creen matèria orgànica (fotosíntesi) alliberant oxigen en el procés.

Quan hi ha incendis es cremen les espècies i viatgen els fums molt lluny, els incendis s’ocasionen per l’augment de la temperatura , això unit a la sequera fa que es cremin els boscos.

L’Amazònia és el gran pulmó de la humanitat, l’altre pulmó és l’oceà austral, allí hi viu el fitoplàncton que és el responsable original de la presència d’oxigen en l’atmosfera.

Les plataformes de petroli fan que morin molts animals marins que no poden respirar bé, pugen a la superfície per rebre oxigen i els vessaments de petroli fan que morin.

De l’Equador on hi arriba més energia del planeta surten corrents marines que van cap els pols i la transporten.

S’han enviat satèl.lits a l’espai per reportar dades, capten la radiació infraroja per sobre la temperatura.

El CO2 regula la temperatura del planeta.

A les cobertes i terrats abans s’hi feien coses: s’ajuntaven els veïns, s’estenia la roba, s’hi feien revetlles…Actualment s’haurien de fer cosetes: energies renovables, agricultura i biodiversitat, ús social, captació d’aigua de la pluja,…

Aprofitant les cobertes seria una ciutat mosaic i d’aquesta manera es reduiria el CO2 i per tant tindríem més recursos. A Paris i EEUU conreen les cobertes, ho fan aconseguint no l’autosuficiència però si creant molts recursos.

 

HEM DE TENIR CURA ENTRE TOTS DEL NOSTRE PLANETA

 

 

Sense comentaris

Publicar un comentari

Top