L’ARQUEOLOGIA CATALANA VISTA PER UN ARQUITECTE: JOSEP PUIG I CADAFALCH

L’ARQUEOLOGIA CATALANA VISTA PER UN ARQUITECTE: JOSEP PUIG I CADAFALCH

Una conferència en la que el conferenciant ens va donar una altra visió d’en Puig i Cadafalch.

No era una persona corrent aquest personatge, tenia una personalitat polièdrica, moltes cares, molt reflexiu, fou arquitecte modernista, historiador de l’art i polític català.

En Puig i Cadafalch va néixer a Mataró el 1867 i va morir a Barcelona el 1956, va viure en un món marcat per l’estudi, era doctor en Ciències i Matemàtiques a Madrid i quan torna a Barcelona estudia arquitectura.

Quines són les motivacions per estudiar la carrera d’arquitectura?

Per un costat Elies Rogent, el seu mestre, l’arquitecte de la Universitat de Barcelona (edifici que és com una síntesi de tota l’arquitectura hispànica) i en Puig i Cadafalch que estava marcat per la Renaixença i el Romanticisme.

Treballà a l’acadèmia Fabra, en la que en Pompeu Fabra fou el director, allà impartia classes de dibuix i matemàtiques, i va conèixer en Prat de la Riba i Francesc Cambó, es movia a la Lliga Regionalista, va tenir una activitat política importantíssima, estava molt preparat, fet poc habitual en polítics. Del 1917 al 1924 va ser President de la Mancomunitat de Catalunya.

El seu professor predilecte va ser en Lluis Domènech i Montaner, culturalment va saltar a la fama amb Goday i Antoni Falguera per l’arquitectura romànica, el precedent de l’arqueologia, va ser cridat a la Sorbona i a Harvard.

Va ser promotor de les excavacions d’Empúries, ja que creia que podria marcar a la cultura catalana les deixes dels grecs i romans, creu que en traurà l’origen de la nostra cultura.

Va crear les quatre columnes jòniques de Montjuic en el 1928, significaven les quatre barres de la senyera catalana.

Va ser Doctor Honoris Causa per moltes universitats. El 3 de maig del 1934 va ser investit per la UAB.

“La cultura és una implicació, s’ha de comunicar i la gent ha de ser còmplice”, va ser molt llegit i també va escriure un manual d’arqueologia moderna en català. Aconsegueix interessar a la gent en una llengua poc coneguda. Té molt d’interès científic per les arrels, per la topografia de les ciutats i vol saber com és la planta que està sota la ciutat de Barcelona.

Després de la guerra a Puig li van retirar el títol d’arquitecte. Romanticisme portat a l’actualitat.

Algunes de les seves obres són: Casa Amatller, Casa de les Punxes, Casa Macaya, Fàbrica Casarramona, Granja Terrades (Seva), Café Torino…..

La conferència es va complementar amb una visita guiada a la Casa de les Punxes.

Sense comentaris

Publicar un comentari

Top