INTRODUCCIÓ A LA NUTRICIÓ: NUTRIENTS I COMPOSTOS BIOACTIUS DELS ALIMENTS

INTRODUCCIÓ A LA NUTRICIÓ: NUTRIENTS I COMPOSTOS BIOACTIUS DELS ALIMENTS

Conferència, 7 de gener 2020

INTRODUCCIÓ A LA NUTRICIÓ: NUTRIENTS I COMPOSTOS BIOACTIUS DELS ALIMENTS

Per: Sara Castro

“Somos lo que comieron nuestros ancestros” Campillo-Álvarez JE.

Conferència molt enriquidora, instructiva, profitosa i saludable la que ens va fer la Sara Castro sobre els nutrients.

Primerament va fer una introducció de les etapes nutricionals de l’ésser humà, nomenant els aspectes claus d’aquestes etapes:

  • Disponibilitat dels aliments
  • Pèrdua dels ullals
  • Desenvolupament cerebral
  • Canvis ambientals

Seguidament ens va definir la nutrició: És un procés on l’organisme transforma i utilitza les substàncies químiques contingudes en els aliments i que són indispensables pel creixement i desenvolupament de l’organisme. I l’alimentació: forma de proporcionar a l’organisme els materials i aliments indispensables pel seu manteniment i desenvolupament.

Tot seguit ens va introduir en els macronutrients, començant pels hidrats de carboni (la principal font d’energia), els tipus que hi ha, les consideracions generals d’aquests i les fonts on els podem trobar, i els lípids (àcids grassos saturats, principal font d’energia pels músculs), també els tipus, les consideracions generals i les fonts. I també les proteïnes.

Per seguir amb els micronutrients, que són les vitamines, n’hi ha de dos tipus, les hidrosolubles: vitamina C, B, B12, B9, comentant nom, funció, fonts…. i les liposolubles: A, D, E, K, per arribar als minerals: Calci, Magnesi, Fòsfor, Ferro i finalment els compostos bioactius (antioxidants).

Conclusions:

És molt important seguir una dieta equilibrada, tipus mediterrània.

  • Tres fruites al dia
  • Dues racions de verdura (una crua) al dia
  • Dos o tres racions de peix a la setmana (una de peix blau)
  • Dos o tres racions de llegums a la setmana
  • Dos o tres racions de lactis al dia, preferentment els fermentats (iogurt, formatge,…)
  • Reduir el consum de carns vermelles o processades
  • Reduir el consum d’aliments precuinats, processats, dolços i rebosteria
  • Consumir aliments integrals (pa, pasta, arròs,…) unes cinc vegades a la setmana
  • Consumir oli d’oliva verge extra com a principal greix, evitant la mantega, nata,…
  • Reduir el consum d’alcohol, màxim 1-2 unitats al dia i de fermentats (vi, cervesa,…)
  • Evitar els aliments molt torrats o cremats i els fregits.
Sense comentaris

Publicar un comentari

Top