INAUGURACIÓ CURS 2017-2018 DE L’AULA UNIVERSITÀRIA DE RIPOLLET

INAUGURACIÓ CURS 2017-2018 DE L’AULA UNIVERSITÀRIA DE RIPOLLET

El passat 10 d’octubre, en el Teatre Auditori, varem iniciar el 9è curs de l’Aula Universitària, en aquest acte varem comptar amb la presència de la Sra. Muntsa Lamua, Presidenta d’Afopa; Dr. Tomàs Peire, coordinador acadèmic del programa Universitat a l’Abast ; i Sr. Julià López, President de l’Aula.

Tots tres en els seus discursos van coincidir en la importància i la necessitat de la cultura i l’aprenentatge en totes les etapes del nostre procés evolutiu.

 

 

 

Conferència, 10 octubre de 2017

 

 

L’OBRE DE JOSEP ANSELM CLAVÉ:

PROJECTE CULTURAL,

IDEALS REPUBLICANS I

SOCIETATS CORALS

 

Per:  Roger Canadell

 

El novè curs de l’Aula, (2017-2018) va començar amb una conferència sobre Anselm Clavé, afegint-nos d’aquesta manera a la celebració de l’any Clavé i el 140è aniversari de la Societat Coral “El Vallès”.

 

El convidat que va impartir la conferència va ser el Doctor en Filologia catalana i estudiós de Clavé, Roger Canadell.

 

Qui és Anselm Clavé? És un autor, músic, polític, promotor associatiu, una part d’aquests coneixements són viscuts, d’altres són mites. En Clavé era una figura molt més grandiosa i de petjada més profunda que el mite que ens ha arribat.

 

Què és la cultura?  La cultura és un procés, també la manera de viure d’un grup de gent que tenen una forma de vida diferent a la nostra.

 

Clavé va neixer en una familia de comerciants de fusta, que li van poder donar una formació musical, aquests van anar a menys, i ell amb els seus coneixements musicals va decidir anar per les tavernes per practicar la música tradicional, i així omplir l’oci dels treballadors, no hi havia gaire cultura en el s XIX, era una cultura de masses.

 

Les primeres societats corals es creen del no res en el 1845, cantaven caramelles per Pasqua, en els carnavals, serenates, no era voluntat associativa i cultural, sinó política i social, no hi havia substrat, es valen d’un associanisme previ, els cors parroquials. Els amics li demanaven que els ensenyes música, la primera coral o societat que va formar va ser “L’Aurora” el 2 de febrer de 1845.

 

Les societats corals van servir només per treure els homes de les tavernes? Les tavernes era l’únic lloc d’oci que tenien els obrers, un lloc de transmisió de coneixements i reunions polítiques.

 

Clavé era un il.luminat, un utòpic, un visionari?  Tenia idees radicals, moltes lectures, era molt amic de Narcís Monturiol creador de la revista “La Fraternitat”, on es reflectia la seva inspiració en el socialisme utòpic. La fraternitat, el pacifisme i l’organització comunitària d’arrel cristiana eren considerades el canvi perfecte per arribar a assolir una societat justa i igualitaria. Col.lectiu Cabetià.

 

Realitat i mite de Clavé? republicà, federalista i democrata. Agitador o pacificador? crea Clavé una nova cultura de masses.

 

En el 1850 havia cooperat a fundar La Fraternitat i més tard la desfà i li posa el nom d’Euterpe. Al principi les seves obres estaven escrites en castellà, en el 1850 incorpora el català. També a finals dels anys 50 del s XIX freqüentava la petita i mitjana burgesia en un espai de fraternitat, aplegava la burgesia i els treballadors en un mateix espai d’oci, en un quiosc dels jardins del  Passeig de Gràcia.

 

En el 1877 les societat corals creixen com els bolets, entre elles la de Ripollet. Aprofitava tots els espais que tenia per fer formació als treballadors,i a mitjans dels 60 va decidir que tothom que entrés a les corals en un any havien d’aprendre a llegir i escriure (alfabetització i cultura).

 

En un moment determinat de la seva vida segueix el camí ral, va de Barcelona a Figueres i descobreix un món diferent on es canten cançons, hi ha tradicions, poemes i històries i tot ho recull adonant-se de la riquesa de la societat i cultura catalana.

 

“Associeu-vos i sereu forts,

instruiu-vos i sereu lliures,

estimeu-vos i sereu feliços”

 

Josep Anselm Clavé

Sense comentaris

Publicar un comentari

Top